Okulda Bağımlılığa Müdahale Programımız okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni tarafından başlamıştır.

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programımız okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni tarafından başlamıştır.

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programımız okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni tarafından başlamıştır.

13.12.2023 161

OKULDA BAĞIMLILIĞA MÜDAHALE PROGRAMI (OBM) NEDİR?

OBM, öğrencilerde sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı madde kullanımına yönelik ikincil önleme perspektifiyle geliştirilmiş Türkiye'nin ilk ve tek okul temelli müdahale programıdır.

OBM ile, bağımlılık yapıcı maddeleri deneme/kullanma aşamasında olan öğrenciler eğitim sistemi dışına itilmeden kazanılacak ve öğrencilerin bağımlılıkla birlikte gelişen psiko-sosyal sorunlarına kalıcı çözüm bulunacaktır.

Bağımlılığa Etkin Müdahale
Bağımlılık; zararlı, bağımlılık yapıcı maddeyi deneme ile başlayan, kullanma, sık-riskli kullanma ve alışma gibi aşamalarla ilerleyen bir süreçtir. Bu sürecin bağımlılığa dönüşmedenyavaşlatılması, durdurulması ve geriye döndürülmesi yönünde yapılan müdahalelere "ikincil önleme" denir.

Yeşilay'ın geliştirdiği OBM, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan birincil önleme kapsamında geliştirilmiş okul temelli Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı'nın tamamlayıcısıdır.

OBM, TBM'nin bilgilendiren ve farkındalık oluşturan eğitici yönünü tamamlamakta ve bağımlılığa dönüşmeden öğrencilerin zararlı davranış ve alışkanlıklarına müdahale etmektedir.

NEDEN OBM?

  • OBM kapsamında rehberlik öğretmenleri, bağımlılığa müdahale alanında teknik ve mesleki yetkinliklerini arttırıcı eğitimden geçirilerek "OBM Uygulayıcısı" olacak ve risk grubundaki öğrencilere önleyici müdahalede bulunacaktır.
  • OBM sayesinde risk altındaki öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve yanlış davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenecek ve bağımlılık gibi tedavisi oldukça güç, maliyetli ve tekrarlama oranı yüksek bir hastalığın oluşumu durdurulacaktır.
  • OBM sayesinde, risk grubuna giren öğrenciler eğitim sistemi dışına itilmeden kazanılacak ve öğrencilerin bağımlılıkla birlikte gelişen psikososyal sorunlarına kalıcı çözüm bulunacaktır.
  • Programın Amaçları:

    • Rehberlik öğretmenlerine önleyici müdahale becerileri kazandırmak,
    • Bağımlılıkla mücadelede ikincil önleme çalışmalarını sistematik halde yapılandırmak,
    • Müdahale programını ülke genelinde etkin ve yaygın hale getirmek.